A postáshajó Titanic elsüllyedése

RMS Titanic elsüllyedése

Száz éve, 1912. április 14-én süllyedt el a híres óceánjáró, a Titanic. Azt azonban talán kevesen tudják, hogy a hajó teljes neve RMS Titanic volt. Az pedig talán még kevesebbeknek mond valamit, hogy ennek mi köze is van igazából egy postai témákról szóló bloghoz…

Az RMS Titanic elsüllyedése

Az RMS előtag az angol Royal Mail Ship (néha Royal Mail Steam-ship), azaz Királyi Posta Hajó (esetleg Királyi Posta Gőzhajó) rövídítése, és azok a tengerjáró hajók kaphatják nevük elé, amelyek az Angol Királyi Postával (Royal Mail) szerződésben állva leveleket szállítanak. Egykor, amikor a Brit birodalom területei között a tengerjáró hajók jelentették az egyetlen kapcsolatot, hatalmas jelentősséggel bírtak ezek a hajók. És habár az elnevezés még ma is létezik, a légiposta korában a világon ma már mindössze 4 hajó viselheti a neve előtt az RMS előtagot.

És ugyan nem erről lett híres, de ilyen volt a Titanic is, vagyis a Royal Mailnek, azaz az Angol Királyi Postának szállított leveleket első és egyben utolsó útján. Így érdemelte ki, hogy neve előtt viselhesse most már az örökkévalóságig az RMS előtagot.

RMS Titanic elsüllyedése

RMS Titanic kifut Southamptonból 1912. április 10-én

RMS Titanic elsüllyedése jéghegy

A jéghegy, ami állítólag a Titanic elsüllyedését okozta. A fénykép 1912. ápriolis 15-én készült.

Forrás és képek: Wikipedia

Akit érdekel a Titanic elsüllyedésének témája, egy másik blogomon ide kattintva olvashat egy rövid bejegyzést az első osztályú utasok utolsó vacsora étlepjáról.