Hol adhatom fel a leveleimet?

A levelet a postán lehet feladni – gondolnánk magától értetődőnek. De ez már nem egészen pontos így.

Amióta Magyarország az EU tagja lett, sok területen szabaddá kellett (vagy szabaddá kell) tennünk azoknak a szolgáltatásoknak a piacát, amelyek hosszú évtizedek alatt egyetlen céghez kötődtek. Ma már természetes, hogy több telefontársaság van, és lassan azt is megszokjuk, hogy gáz- vagy áramszolgáltatót is szabadon választhatunk.

De kevesebb figyelem terelődik arra, hogy ugyanez zajlik a postai szolgáltatások, pl. a levélkézbesítés piacán. Mit jelent ez tulajdonképpen? Szabad lett a postai piac is? Bárki elviheti a leveleimet?

Igen, vagyis majdnem. Ma már nem csak az egyetlen, állami posta az, amely levelet kézbesíthet. Bizonyos korlátozásokkal ugyan, de más cégek is lehetőséget kaptak arra, hogy a leveleinket eljuttassák a címzettekhez. Ahogy már régóta természetes, hogy csomagot bármelyik futárszolgálatnál feladhatunk – ezek árban és szolgáltatásban is versenyeznek értünk -, úgy lesz egyre természetesebb az is, hogy mindez igaz a levelekre is.

És ez az, ahol a postai költségekkel már most is igazán lehet spórolni, és a jövőben várhatóan erre még több lehetőség lesz. Azzal ugyanis, hogy a levelek feladása előtt az ember megnézi, melyik cég milyen szolgáltatást kínál, és milyen áron, aztán kiválasztja azt, amelyik neki a legmegfelelőbb, akár 10-50%-ot is megspórolhat a levélfeladás díjából. Ez pedig egy olyan vállalkozásnak, amelyik évente több ezer vagy több százezer levelet ad fel, húsbavágó tétel lehet.

Tehát a címben feltett kérdésre a válasz: a leveleimet már több cégnél feladhatom, akik versenyeznek értem. Az állam bionyos korlátozásokat még megtartott (2013-ig), ezzel próbálva a saját üzletét védeni. A következő írásban bemutatom, hogy mik ezek a korlátok, vagyis az állam hol nem engedi még a teljesen szabad versenyt, és hogy ennek ellenére milyen nagyszerű, konkrét lehetőségek rejlenek abban, hogy leveleinket már nem csak a postán adhatjuk fel.


Kilkk ide egy alternatív postai szolgáltató konkrét ártáblázatáért!

A 2. rész ide klikkelve olvasható.

Összesen 1 hozzászólás

Fontos a vélemémye, írja meg!