SMS bélyeg a Dán Postánál

A hellmail.co.uk cikke szerint a Dán posta áprilisban indítja SMS bélyeg szolgáltatását.

A digitális technika előretörését kihasználva a Skandináv országban bevezetik azt a szolgáltatást, amelynek segítségével a levél feladója SMS-ben tudja a postai szolgáltatás díját megfizetni. Ez szükségtelenné teszi a lassan két évszázados múltra visszatekintő postai bélyeg használatát.

A cikk szerint hasonló szolgáltatás bevezetésével próbálkoznak
Svédországban is.

A részletek itt olvashatók, angolul: hellmail.co.uk

A neuerdings.com híre szerint ugyanakkor Németországban ez a szolgáltatás már több mint egy éve üzemel.

Az újítás mindenképpen üdvözlendő, hiszen lépést tart a korral és ügyfélbarát technológiát alkalmaz. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy ezzel postaköltség csökkentésre semmiképp sem számíthatunk. A Dán szolgáltatás árairól nincs információnk, Németországban azonban nemhogy kevesebbe kerülne az így feladott levél, de extra díjat is kérnek az SMS-ben fizetett szolgáltatásért (a normál 0,75 Euró díj helyett képeslapot 0,85 Euró, míg levelet 0,95 Euró áron tudunk így feladni).

Olyan ez, mint Magyarországon a parkolás vagy az autópálya-díj fizetése SMS-ben, illetve interneten. Habár biztos vagyok benne, hogy így a szolgáltatók rengeteget spórolnak (nem kell irodát fenntartani, alkalmazottat fizetni, nincs papírmunka, stb.), mégis extra díjat fizettetnek velünk, ha ezt a fizetési formát választjuk. Persze hozzáteszem, hogy minden esetben monopol jellegű szolgáltatásról van szó, tehát a fogyasztó nem a szolgáltatás, hanem a fizetési mód között választ. Erre pedig azt mondják az érintett cégek, hogy a kényelmet tessék megfizetni.

Az SMS bélyeg tehát megmarad a költségekre nem érzékeny, elfoglalt vagy a technikai újdonságok iránt érdelkődő fogyasztóknak. De ötletnek nem rossz!

Összesen 0 hozzászólás

Fontos a vélemémye, írja meg!