Önkiszolgáló csomagküldő terminálok Európában

Csomagküldő automata

Az önkiszolgáló csomagküldő terminálok egyre jobban elterjednek Európában, ahogy az on-line értékesítés és a hozzá kapcsolódó házhoz szállítási szolgáltatások egyre nagyobb részt hasítanak ki a kiskereskedelemből.

A lengyel Integer.pl csoport tovább folytatja nagyszabású terjeszkedését, miután Lengyelországban, Észtországban és Oroszországban már sikeresen üzemeltet Easypack automatikus felvevő és kézbesítési pontokat. Spanyolországban, Ukrajnában, Szlovákiában, Csehországban és Litvániában már 2011-ben üzemelni fognak az automatáik, közben a cég további 20 országban folytat tárgyalásokat. Az Easypack pontok üzemeltetését általában az adott országban tevékenykedő posta (pl. Litvánia, Észtország), befektetői csoport (pl. Oroszország) vagy futárszolgálat (pl. Spanyolország) végzi.

Országonként általában néhány száz automatával indulnak, a hálózatot igény esetén tovább bővítik. Lengyelországban már 420 Easypack automatát üzemeltetnek, és összesen 1000 telepítését tervezik 2012 végéig. A cél egy teljes európai hálózat kiépítése három éven belül, hogy például a Madridban feladott csomagot egy hasonló automatában lehessen átvenni, mondjuk Varsóban.

Maguk az Easypack pontok egyébként leginkább a régi automata csomagmegőrzőkhöz hasonlító szerkezetek. Internetes regisztráció és számítógépen kinyomtatott, csomagra ragasztható címzés után akár magánszemélyként is elhelyezhetjük a küldeményünket a különböző méretű rekeszekben. A feladásról az üzemeltetést végző futárszolgálat értesítést kap, és a következő alkalommal begyűjti a csomagokat. Az adott pontra érkezett küldeményeket pedig ugyanezzel a körrel teríti, e-mailben vagy SMS-ben értesítve a címzetteket, akik az automatában vehetik azt át.

Ezzel XXI. századi megoldást biztosítanak a csomagküldésben a költségtakarékosságra. Az elosztópontokig történő szállítás ugyanis lényegesen olcsóbban megoldható, mint a háztól-házig módszerrel. Így végső soron a címzett, aki valamilyen formában a szállítást fizeti, akár a kiszállítási díj felét-háromnegyedét is megtakaríthatja. Már ma is sokan választják ezt a megoldást, aminek egyelőre inkább a XX. századi változata terjedt el Magyarországon is, amikor egy egyéb célokra is szolgáló kereskedelmi egységben, emberi közreműködéssel van lehetőség a küldemények feladására és átvételére.

Csomagküldő automata

Forrás: hellmail.co.uk, paczkomaty.pl

Kép: hellmail.co.uk

Összesen 2 hozzászólás

  1. Szilvia szerint:

    Érdekes megoldás. Azért is jó lehet, mert nem csak munkaidőben lehet így a csomagot feladni, hanem hétvégén is gondolom. Vajon ebben a formában mennyi idő alatt kapja meg a címzett a csomagot?

    • bmintbalazs szerint:

      Futárszolgálatként működnek, tehát optimális esetben egy-két nap alatt ugyanúgy ott van, mintha címről címre küldenénk.

Fontos a vélemémye, írja meg!