3600 postahivatalt zárnak be Amerikában

Ha bárkinek olyan gondolata támadna, hogy kisstílűnek tűnő politikai és üzleti harcocskáink, amelyektől a magyar sajtó olyannyira hangos tud lenni, csak Magyarországra jellemzőek, ezt cáfolandó itt egy hírcsokor tényekkel és véleményekkel a nagy Amerikai Egyesült Államok postai világából.

A cáfolhatatlan tény, hogy az amerikai állami posta (United States Postal Service – USPS) 2011. július 26-án bejelentette, hogy a 2009 januárja óta megszüntetett több száz postahivatalon felül további mintegy 3600 bezárását tervezi erre az évre. Ez persze hatalmas szám, hiszen kis hazánkban összesen nincs ennyi postahivatal, de az arányokat figyelembe véve Amerikát azért önmagában nem rengeti meg. Persze kicsit más a helyzet, ha úgy nézzük, hogy az óceán túlpartján vannak olyan területek, ahol több száz kilométeres sivatagi körzetekben egyetlen egy település található. Ha ott bezárják a postát, akkor az talán általunk fel sem fogható veszteség lehet a helyieknek. Merthogy odaát mobilisabbak ugyan az emberek, na de hogy fél napot autózz azért, hogy feladd a leveled!?

Az eddig leírtakat nézve már maga a helyzet is ismerősnek tűnhet, hiszen postabezárásról időnként nálunk is felröppennek hírek. Amikor azonban az ember jobban utánanéz az amerikai hírt elemző írásoknak, akkor hirtelen elkezd kóvályogni a feje. Egyszerűen nem érti, hogy most akkor valóban az Egyesült Államokról van szó, vagy igazából Magyarországról olvas cikkeket, egész véletlenül angolul.

Demokraták, republikánusok

Miért is?

Először akkor döbbentem, amikor egy nagy hírű washingtoni újság (The Hill) weboldalán megjelent írás azt sugallta, hogy a postabezárások mögött márpedig valójában politikai indokok húzódnak meg. A cikk elemzi, hogy a 3600 bezárásra ítélt hivatalból több, mint 2500 republikánus szavazókörzetben található, és csak alig 1000 a demokrata irányultságú. Az olvasó nem véletlenül vonja le a következtetést: mi más lenne az egész mögött, mintsem azon derék polgárok jogainak megcsorbítása, akik a rossz oldalra szavaztak. Merthogy az amerikai elnök és kormánya éppen kék, azaz demokrata színekben díszeleg. A posta persze cáfol, számításokra, tiszta üzleti indokokra hivatkozik.

De menjünk tovább. Egy lelkes „postaszerető” polgár által szerkesztett weboldal, a savethepostoffice.com szerzői nem tágítanak azon véleményüktől, hogy az egész postabezárás valójában egy átverés. Míg az állami posta hivatalos közleményeiben a gazdaságosság és az USPS növekvő veszteségének csökkentése az indok, a szerző szerint valójában csak arról van szó, hogy a cég (USPS) vezetői megpróbálják az üzleti szempontból értéktelen sallangoktól (értsd: kisebb forgalmú postahivatalok) megszabadítani, közösségi értékétől megfosztani az amerikai postát, ezzel készítve elő a weboldal által eredendő rosszként beharangozott, majdani privatizációt.

Ez csak két kiragadott példa. El lehet képzelni, hogy egy 300 milliós országban, amelynek polgárai híresek a sajtószabadság és véleménynyilvánítás iránti elkötelezettségükről, mennyi elemzéssel, gondolattal lehet találkozni a témát illetően. Hiszen 3600 postahivatal az mégiscsak 3600 postahivatal. És hidd el, kedves olvasó, szinte nem találsz olyan kommentárt, amely után azt mered mondani, na ez objektív volt, na most már értem, hogy miért kell vagy éppen miért nem kell bezárni azokat a postákat.

Ismerős a dolog? Politikai harcok, egymásra mutogatás, számok és vélemények ütköztetése egymás ellen. A végén pedig a postahivatalokat úgyis bezárják, és a posta úgyis árat emel.

A postaköltségek tisztán látása érdekében azért hadd mutassam be itt az amerikai postai árakat. Jelenleg 44 cent, azaz hivatalos középárfolyamon kb. 84 Ft egy normál postai levél kézbesítési díja. Ezért egy-három munkanap alatt a hatalmas ország bármely részéből bármely részébe kézbesítik a levelet. Vagyis akár New Yorkból Los Angelesbe, ami közúton 4500 (!) km. Ugyanez Magyarországon: normál levél esetében, belföldi kézbesítéssel 90 Ft. EU-n belül, de más országba már 220 Ft. Vagyis majdnem a 3-szorosa az amerikai árnak. Ki-ki döntse el maga, hol van szükség postaköltség csökkentésre.

Nem törekedtem arra, hogy minden szegletéből, teljesen objektíven mutassam be ezt a témát. Nem akarom megkérdőjelezni sem az USPS vezetőinek döntését, sem az itt idézett sajtóorgánumok szerkesztőinek véleményét vagy adatait, sem akár az USPS, akár a Magyar Posta szuverén, jogszabályokban meghatározott jogát az ármegállapításhoz. Pusztán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy sokszor azt hisszük, valami rossz szokás, helyi magyar sajátosság ez a mindenbe-belekötés és mindenbe-belepolitizálás, de ha jobban szétnézünk rájövünk, hogy akár még irigyeltnek tűnő nemzetek is pontosan ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, pontosan ugyanazokkal a dolgokkal hergelik egymást.

Hogy bezárják-e a 3600 postát Amerikában, az már szinte mellékes…

Kép: A két nagy amerikai párt jelképe, a demokrata szamár és a republikánus elefánt. Saját grafika.

Forrás (részben angolul):

Összesen 0 hozzászólás

Fontos a vélemémye, írja meg!